Vykort från Eskilstuna och helgkort

En god vän och hennes sambo var på besök. Han samlar på gamla vykort. Som samlare är man ju alltid på jakt efter objektet som fattas i samlingen. Därför föreslog han att om jag någon gång var på auktion och det fanns vykort där, så skulle han mer än gärna köpa dem av mig om jag ropade in dem.

Några veckor senare var jag på auktion. En skokartong med vykort inropades för en "spottstyver". När jag kom hem blev jag sittande och bläddrade igenom högen med kort. Fler i familjen bläddrade också i högen. Det var ju kul det här!

Jag behöll korten. Mitt intresse för vykort hade väckts! Det började med miljöer i Eskilstuna där jag haft anledning att vistas - skolgång, jobb, boende, barnens boende, makens boende.

När jag kom i kontakt med ett relieffkort från början av 1900-talet var intresset för s.k. helgkort väckt. Tänk att man sände kort inte bara till jul och nyår utan också vid påsk, pingst, midsommar. Man sände kort vid födelse- och namnsdagar och andra högtider. Man "friade" med kort, dvs man sände kort istället för att ringa, sms:a, maila eller vad vi nu gör idag.

Hösten 2003 blev jag medlem i Eskilstuna Vykortsförening - www.etunavykort.se - och vid årsmötet invaldes jag i styrelsen och sa ja till att bli kassör. Vid årsmötet 2010 lämnade jag över kassaskrinet till Anitha Pettersson - en mycket god vän - och tog istället hand om pennan. Sekreterare kallas det visst, en syssla som jag kommer att inneha till årsmötet som äger rum den sista lördagen i januari månad 2014.

Det började med ett (1) Eskilstunakort - idag har jag drygt 1 000 från Eskilstuna med omnejd. Här finns kort från centrala staden, Torshälla och även Strängnäs där familjen i ett av leden funnits och verkat.

Det började med ett (1) julkort - idag har jag MINST 2500 helgkort. Jag hade bestämt mig för att INTE samla på Jenny Nyström - men idag har jag några stycken i alla fall! Det går inte att låta bli - Jenny Nyström och hennes vackra bilder fängslar även dem som egentligen inte är ett dugg intresserad av vykort.

Några av mina vykort finner du om du följer den här länken. Mest Eskilstunabilder, men även några helg- och skämtkort.

Föredrag om Eskilstuna och helgkort har genomförts. Dels har jag tillsammans med Lennart Pettersson, varit på Biblioteket och visat helgkort, dels visat kort "Förr och nu" på Hörselskadades förenings årsmöte.

När Släktforskarföreningen hade årsmöte var det dags för Frasse Szabo och mig att visa kort.

Sidan är uppdaterad 6 juli 2014.

Yvonne Karlsson © 2009-2015 • Privacy Policy • Terms of Use: Please mail and ask first.